Με τον φετινό Φεβρουάριο αφιερωμένο στην Αφροαμερικανική ιστορία – Black History Month ο διεθνής όρος – η NASA ανακοίνωσε πριν μερικές ημέρες την απόφασή της: «τιμάμε μερικά από τα αστέρια που βοήθησαν να φωτιστεί ο δρόμος».

Αν ίσως δεν έχετε ακούσει στο παρελθόν τον όρο Black History Month, είναι επειδή γιορτάζεται μόνο στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Γερμανία, με το ξεκίνημα να γίνεται στις ΗΠΑ το μακρινό 1926. Η επιλογή του Φεβρουαρίου δεν συνέβη, φυσικά, τυχαία. Συμπίπτει με τα γενέθλια τόσο του Abraham Lincoln, που εξέδωσε της Διακήρυξη της Χειραφέτησης το 1863, όσο και του Frederick Douglas, του γνωστού Αφροαμερικανού ρήτορα, κοινωνικού μεταρρυθμιστή, συγγραφέα και υπέρμαχου της κατάργησης της δουλείας. Τον Φεβρουάριο, λοιπόν, ευαισθητοποιούμαστε και τιμάμε και επίσημα το έργο αυτών των ανθρώπων που για τόσους αιώνες παρέμεινε κρυμμένο από τα μάτια του κόσμου, αγνοημένο, περιφρονημένο. Αντικείμενο χλεύης, συχνά, ή και θύμα κλοπής. Όπως και οι δημιουργοί του. Δεν αναφέρομαι, δυστυχώς, μόνο στο μακρινό παρελθόν – ούτε δύο χρόνια δεν έχουν παρέλθει από την δολοφονία του George Floyd.

Ο αστροναύτης Robert Curbeam πριν από προπόνηση (Φωτογραφία: NASA)

Guy Bluford, Mae Jemison, George Robert Carruthers, Katherine Johnson, Robert Curbeam είναι μόνο μερικά από τα ονόματα των ανθρώπων Αφροαμερικανικής καταγωγής που συνέβαλαν στο έργο της NASA. Αστροναύτες, μηχανικοί, υψηλά ιστάμενα στελέχη θα συμμετάσχουν ή θα αναφερθούν σε διαδικτυακές εκπομπές ή άλλες εκδηλώσεις οι οποίες θα μεταδοθούν ζωντανά. Οι θεματικοί άξονες πρόκειται να καλύψουν ζητήματα όπως η φυσική και πνευματική υγεία, η ευεξία και η ενημέρωση για τις αυτοκτονίες, πάντα σε σχέση με τη διαστημική εξερεύνηση, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Αυτό είναι, άλλωστε, και το φετινό theme της επετείου‧ η υγεία και η ευεξία.

Η διαστημική εταιρεία κάνει μια φιλότιμη προσπάθεια να τιμήσει ανθρώπους των οποίων οι προσπάθειες αναγνωρίστηκαν καθυστερημένα ή και ποτέ, εξαιτίας του χρώματος του δέρματός τους. Τα παραδείγματα δεν λείπουν. Οι «Hidden Figures» – «Αφανείς Ηρωίδες» στα ελληνικά (Mary Jackson, Katherine Johnson και Dorothy Vaughan) εργάζονταν για αρκετό καιρό ως «ανθρώπινοι υπολογιστές», προτού το έργο τους συμβάλει στην αποστολή του John Glenn το 1962, του πρώτου Αμερικανού στο διάστημα. Και πολύ πριν, φυσικά, οι ζωές τους γυριστούν στην ομώνυμη ταινία το 2016. Από την άλλη, ο πρώην διευθυντής της NASA, Charles Bolden, επίσης Αφροαμερικανικής καταγωγής, έφερε στην επιφάνεια σε συνέντευξή του τον Ιούνιο του 2020 το θέμα της ελλιπούς εκπροσώπησης γυναικών και εν γένει μειονοτήτων, θυμίζοντας παράλληλα ότι ως τότε δεν είχε υπάρξει μαύρος αστροναύτης μεταξύ των πληρωμάτων μακράς παραμονής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Πρώτος, τελικά, έφτασε ο Victor Glove, μόλις τον Νοέμβριο του 2020.

Εκτός από τις ζωντανές συζητήσεις, η NASA έχει αναρτήσει ένα σχετικό άρθρο – φόρο τιμής στους Αφροαμερικανούς που έφτασαν στο διάστημα. Στο τέλος του δίνεται η υπόσχεση «To be continued…». Μπορούμε να ελπίζουμε ότι η συγγραφική ομάδα δεν εννοούσε μόνο το ίδιο το άρθρο αλλά συνολικά τις ενέργειες προς την εξάλειψη των διακρίσεων.

Black Lives Matter, πάντοτε, λοιπόν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ