Γυναίκες στο επίκεντρο: Τέχνες, Επιστήμες, Επιχειρείν

0

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα διεθνή βραβεία Greek International Women Awards και το The Athenian Times βρέθηκε εκεί. Στο κατάμεστο θέατρο του The American College of Greece – Pierce όλες οι σπουδαίες προσωπικότητες των τεχνών και του ελληνικού επιχειρείν βρέθηκαν εκεί προκειμένου να γιορτάσουν τα επιτεύγματα των Ελλήνων γυναικών που τολμούν, καταφέρνουν και διακρίνονται διεθνώς.

Η δική μας Νατάσσα Ανδριτσάκη, περσινή νικήτρια της κατηγορίας Young Star για ανερχόμενα ταλέντα έως 25 ετών βρέθηκε εκεί και συνομίλησε με όλους προκειμένου να μας μεταφέρει τον παλμό της βραδιάς.

Λαμπερή παρουσιάστρια της βραδιάς η κυρία Κατερίνα Γκαγκάκη, απόφοιτη μάλιστα του τμήματος Ψυχολογίας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος μας υπενθύμιζε συχνά ότι πρόκειται για μία βραδιά «λάμψης, αλλά και ουσίας».

Τα βραβεία αποτελούνται από 16 συνολικά κατηγορίες που περιλαμβάνουν σπουδαίες προσωπικότητες τόσο από την πλευρά της κριτικής επιτροπής, όσο και από τις ίδιες τις υποψήφιες που διαγωνίζονται.

Από την Κατηγορία Arts & Culture ξεχωρίσαμε την κριτή Ίριδα Κριτικού η οποία ασχολείται με σύγχρονη ζωγραφική, φωτογραφία και γλυπτική. Πέρα από την τεράστια διεθνή καριέρα εκθέτοντας σε μουσεία και χώρους τέχνης όπως τα Hellenic House Beijing; Museum of Contemporary Art of Shanghai (MOCA); Hellenic Culture Center, Berlin, Sismanogleion Megaron (Cultural Center of the Greek Consulate of Istanbul) -Istanbul, The Museum of Arts and Design (MAD), New York; εμείς την αγαπάμε ιδιαίτερα για τις πανέμορφες εκθέσεις που διοργανώνει στο νησί της Αίγινας και τις οποίες έχουμε την δυνατότητα να απολαμβάνουμε κάθε καλοκαίρι. Νικήτρια στην κατηγορία αυτή ήταν η πιανίστρια και συνθέτρια Γιαννούλη Τάνια που αγαπά ιδιαίτερα την jazz μουσική και μας λέει πως οι μελωδίες βοηθούν τον ακροατή να ονειρευτεί την αιωνιότητα.

Γιαννούλη Τάνια

Business and Entrepreneurship και δεν θα μπορούσε να λείπει από εκεί η αξιοθαύμαστη κυρία Λίτσα Παναγιωτόπουλος. Η σπουδαία καριέρα της περιλαμβάνει έργα σε διεθνή συστήματα και projects στην Αμερική, τον Καναδά, την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αφρική σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Στην Ελλάδα την αγαπάμε ιδιαίτερα επειδή είναι ιδρυτικό μέλος και επίτιμη πρόεδρος του Σωματείου SEN/Junior Achievement Greece που δίνει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να αναπτύσσουν τα ταλέντα και τις δεξιότητες τους στο κομμάτι των επιχειρήσεων. Στην κατηγορία αυτή είχαμε την ευχάριστη έκπληξη να δούμε δύο νικήτριες. Την κυρία Στούμπου Μηλαίδη Πολυξένη, η οποία ακολουθώντας μία πιο παραδοσιακή πορεία, έχει εργαστεί για χρόνια σε πολυεθνικές εταιρείες στην Γερμανία και την Δυτική και Ανατολική Ευρώπη κι έχει μία μοναδική ικανότητα να διαχειρίζεται αποτελεσματικά πολυεπιστημονικά projects. Είχαμε όμως κι ένα χαμογελαστό νέο κορίτσι την Άρπλια Μαρίνα που μας εξήγησε πώς μπορείς να ξεκινήσεις κυριολεκτικά από το μηδέν και χωρίς καθόλου χρήματα να δημιουργήσεις την δική σου start up εταιρεία.

Στούμπου Μηλαίδη Πολυξένη
Άρπλια Μαρίνα

Στην κατηγορία Design η γλυκύτατη Νατάσσα Λιανού πολυβραβευμένη και διεθνώς αναγνωρισμένη αρχιτέκτονας έχει σχεδιάσει το πανέμορφο έπαθλο που συνοδεύει τις νικήτριες σε μια από τις πιο όμορφές στιγμές της ζωής τους. Το δημιούργημα αυτό με τίτλο «The Rise» είναι εμπνευσμένο από την Νίκη της Σαμοθράκης και συμβολίζει την διαρκή πρόοδο και τον θρίαμβο. Το έπαθλο σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη την αιθέρια και παράλληλα δυναμική γυναικεία ύπαρξη. Μεγάλη νικήτρια της βραδιάς η σπουδαία Σακελλαρίδου Ρένια, απόφοιτη του University of British Columbia στο Βανκούβερ του Καναδά και διδάκτωρ του περίφημου Barlett School of Architecture στο UCL του Λονδίνου. Πλέον εργάζεται ως καθηγήτρια Πανεπιστημίου στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εμπνέοντας καθημερινά τους φοιτητές της να δημιουργούν, ενώ έχει συγγράψει και δύο βιβλία.

Σακελλαρίδου Ρένια

Κατηγορία Εκπαίδευση και Ψυχολογία με την κυρία Ελένη (Νένη) Δούκα θερμή υποστηρίκτρια του θεσμού ήδη από το pre-event. Η κυρία Δούκα είναι Γενική Διευθύντρια των φημισμένων Εκπαιδευτηρίων Δούκα. Το 2016 τιμήθηκε με το Τάγμα του Ακαδημαϊκού Φοίνικα από την Γαλλική Κυβέρνηση για την προώθηση της Γαλλικής Κουλτούρας στην χώρα μας. Το 2020 ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος των Special Olympics Hellas για την πολυετή συνεισφορά της στον οργανισμό. Ενώ, το 2021 έγινε μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής των Microsoft Showcase Schools. Νικήτρια στην συγκεκριμένη κατηγορία ήταν η κυρία Βίβιαν Χιωνά, ψυχολόγος και δημιουργός της πλατφόρμας Expat Nest, που συμβάλλει στην συναισθηματική ευεξία παρέχοντας διαδικτυακά επαγγελματικού επιπέδου συμβουλευτικές υπηρεσίες σε 7 γλώσσες μεταξύ αυτών τα Αραβικά και τα Κινέζικα.

Βίβιαν Χιωνά

Επόμενη Κατηγορία το Περιβάλλον και Βιωσιμότητα, αν και ελαφρώς παραγκωνισμένη στην ελληνική πραγματικότητα που όμως δεν παύει σιγά σιγά να κερδίζει έδαφος, με πολλές ελληνικές εταιρείες να στρέφονται σταδιακά σε μια πιο βιώσιμη διαχείριση. Στην κριτική επιτροπή μας εντυπωσίασε η κυρία Αγγελική Κοσμοπούλου, Γενική Διευθύντρια του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Α. Γ. Λασκαρίδης με σπουδές στην κλασσική Αρχαιολογία από Αμερικανικό Κολλέγιο. Επίσης είναι μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του φημισμένου οργανισμού DIANOESIS. Νικήτρια ανακηρύχθηκε η ξεχωριστή Αρχοντίδου Βάνεσσα αλπινίστρια και μητέρα δύο παιδιών. Η προσωπική της εξέλιξη έχει επηρεαστεί σε βάθος από την αγάπη της για την φύση, τον διαλογισμό, την ανάβαση βουνών και τα ταξίδια σε όλο τον κόσμο.

Αρχοντίδου Βάνεσσα

Κατηγορία Μόδα, μια κατηγορία που τα έχει όλα! Κίνηση, χάρη, ομορφιά, έμπνευση, δημιουργικότητα. Από την κριτική επιτροπή δεν θα μπορούσε να λείπει η πασίγνωστη Ελληνίδα σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου, ωστόσο αξίζει μία αναφορά και στον κύριο Νίκο Κούλη, ισχυρή παρουσία στον κόσμο του ελληνικού κοσμήματος. Άξια νικήτρια ανακηρύχθηκε η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Notos Department Stores, Τάραντο Βαλέρια. Με 20 χρόνια εμπειρία στην βιομηχανία της μόδας. Έχοντας ολοκληρώσει σπουδές στην Διοίκιση Επιχειρήσεων από κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού όπως το London Schools of Economics και το Bocconi University, εργάστηκε σε κολοσσούς της βιομηχανίας της μόδας σε Παρίσι και Μιλάνο πριν επιστρέψει στην Ελλάδα και αναλάβει το Attica – The Department Store. Πλέον απασχολείται ως CEO στο Notos Department Store με στόχο να αναβαθμίσει την εικόνα του brand.

Τάραντο Βαλέρια

Οικονομικά, δύσκολος κλάδος και αρκετά ανδροκρατούμενος. (Κατ’ εμέ ίσως ο πλέον ανδροκρατούμενος μετά το Shipping.) Η κριτής κυρία Σοφία Μπαντανίδη είναι οικονομική αναλύτρια και μέλος της ομάδας της Citibank που ασχολείται με το μέλλον των Οικονομικών και το πως θα διαμορφώσουν τις εξελίξεις των οικονομικών υπηρεσιών. Ήταν νικήτρια στα προηγούμενα βραβεία στην κατηγορία Finance και για πέντε συναπτά έτη στο Powerlist του Women in FinTech. Φετινή νικήτρια η κυρία Σταθοπούλου Κατερίνα με μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα της ναυτιλίας (οι ανδροκρατούμενοι κλάδοι που αναφέραμε), των τραπεζικών και της συμβουλευτικής με θετικά αποτελέσματα που ξεπερνούν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Το βιογραφικό της όπως και όλων των υποψήφιων και νικητών είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα των GIWA. Εμείς εδώ μένει απλώς να προσθέσουμε ότι είναι τιμή μας να έχουμε τόσο άξιες Ελληνίδες να μας εκπροσωπούν πανελλαδικά και διεθνώς.

Σταθοπούλου Κατερίνα

Στην αγαπημένη ελληνική κατηγορία, κατηγορία Hospitality φιλοξενείται ως κριτής ο αγαπημένος μας (και μου) Χρύσανθος Πανάς τον οποίο μπορούμε να περιγράψουμε με μόλις 3 λέξεις: Island, Athénée και Salon de Bricolage. Νομίζω τα έχουμε πει όλα. Επίσης άξια νικήτρια της κατηγορίας αυτής η κυρία Αρβανίτη – Μινότο Αφροδίτη με 20ετη εμπειρία στον ξενοδοχειακό κλάδο τόσο με διοικητικές θέσεις σε δεθνείς, πολυτελείς ξενοδοχειακές αλυσίδες, όσο και σε εταιρείες ξενοδοχειακών επενδύσεων και φυσικά απόφοιτο του φημισμένου Cornell University των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Αρβανίτη – Μινότο Αφροδίτη

Από μία τέτοια βραδιά δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει η Νομική και οι Πολιτικές Επιστήμες. Άξια ελληνίδα νομικός και κριτής του θεσμού η κυρία Ελίζα Βόζεμπερκ η οποία έχει διατελέσει και μέλος της Ευρωβουλής από το 2014 και έχει εργαστεί εκτενώς πάνω σε θέματα που αφορούν την υπο-εκπροσώπηση των γυναικών στους κλάδους της επιστήμης, της εκπαίδευσης, της τεχνολογίας και γενικότερα των STEM επαγγελμάτων, απένειμε το βραβείο στην Ζωή Λευκοφρύδη. Η Ζωή έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις στην Διπλωματική Ακαδημία της Βιέννης, είναι υπότροφος του Αυστριακού κράτους, ενώ πλέον εργάζεται ως καθηγήτρια πανεπιστημίου για Πολιτική και Φύλλα, καθώς και Ποικιλομορφία και Ισότητα σε Πανεπιστήμιο του Salzburg.

Ζωή Λευκοφρύδη

Κριτής που ξεχωρίσαμε στην κατηγορία Media and Marketing η συμπαθής κυρία Ντέπη Τζιμέα η οποία εργάζεται στον Όμιλο ΟΤΕ ως υπεύθυνη για θέματα Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας. Η κυρία Τζιμέα μεταμόρφωσε την εικόνα του ΟΤΕ σε μία εξωστρεφή και καινοτόμο εταιρεία με κέντρο τον πελάτη – άνθρωπο. Με την στρατηγική βιωσιμότητας που εφάρμοσε έκανε τον ΟΤΕ μία εταιρεία leader στον κλάδο της βιώσιμης ανάπτυξης που έχει επηρεάσει σημαντικά την ελληνική οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον, πηγαίνοντας το Marketing ένα βήμα παραπέρα από την παλαιάς κοπής επικοινωνία και τις δημόσιες σχέσεις. Κωνσταντινίδη Ελένη το όνομα της νικήτριας. Πολύ γνώριμη φυσιογνωμία partner και CEO της εταιρείας Hill & Knowlton Strategies Athens που δραστηριοποιείται στον τομέα της εταιρικής επικοινωνίας παγκοσμίως με περισσότερα από 80 γραφεία σε πάνω από 40 αγορές. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην Εκπαίδευση από το πανεπιστήμιο του Harvard, ενώ είναι απόφοιτη του Κολλεγίου Αθηνών Ψυχικού.

Κωνσταντινίδη Ελένη

Σπουδαία κατηγορία, η κατηγορία Science and Technology με τόσα στιβαρά βιογραφικά που πραγματικά δεν ξέραμε τι να πρωτοεπιλέξουμε. Ως κριτή θα αναφέρουμε τον προσφιλή μας κύριο Λάζαρο Καραγιαννίδη μαιευτήρα και γυναικολόγο, απόφοιτο της ιατρικής Σχολής Κρήτης ο οποίος έχει αποκτήσει εξειδίκευση σε τελευταίας τεχνολογίας γυναικολογία και ενδοκρυνολογία στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας Bethesda, Maryland, USA , καθώς και εκτεταμένη πρακτική εμπειρία ως κλινικός γυναικολόγος αλλά και ως γυναικολόγος – χειρουργός στο Queen Mothers Hospital, Glasgow, UK και στο New Royal Infirmary of Edinburgh, UK. Για την νικήτρια κυρία Τουρούτογλου Αλεξάνδρα τι να πρωτοπούμε. Είναι βοηθός καθηγήτρια Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Harvard. Δραστηριοποιείται στον τομέα των κλινικών δοκιμών για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για ασθενείς με νόσο Alzheimer στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει λάβει Διδακτορικό από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πριν ολοκληρώσει μεταδιδακτορική εκπαίδευση στο Harvard, γεγονός που δείχνει πόσο υψηλό είναι το επίπεδο ορισμένων ελληνικών σχολών και ανταγωνιστικό διεθνώς.

Τουρούτογλου Αλεξάνδρα

Στην κατηγορία Shipping ξεχωρίσαμε ως κριτή την κυρία Μαρίνα Παπαϊωάννου η οποία το 2008 μπήκε στην Γερμανική Lloyd όπου ίδρυσε την GL Academy Hellas. Αυτή την εποχή εργάζεται ως DNV Regional Maritime Academies Manager για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Είναι ιδιαίτερα δραστήρια και ασχολείται με την συγγραφή επιστημονικών εγγράφων, άρθρων σε διάφορα ναυτιλιακά περιοδικά και πύλες με σημαντική παρουσία σε πανελλαδικά και διεθνή συνέδρια τόσο ως ομιλήτρια, όσο και ως μέλος του πάνελ, αλλά και πολλές δημοσιεύσεις. Η νικήτρια Ελένη Λυκοφρύδη μας εντυπωσίασε με την ιστορία της αφού από μόλις 18 ετών ταξιδεύει σε δύσκολες θάλασσες και εργάζεται ως θαλασσοπόρος σε πετρελαιοφόρα. Παίρνει θάρρος και δύναμη από κάθε κλειστή πόρτα, κάθε απόρριψη και κάθε υποτίμηση που συναντά στον δρόμο της ως γυναίκα σε έναν αμιγώς ανδροκρατούμενο χώρο.

Ελένη Λυκοφρύδη

Κοινωνική Ευθύνη αισθάνεται ο κύριος Κωνσταντίνος Μαχαιράς απέναντι στην μη τυπική εκπαίδευση σε θέματα που αφορούν τον βιώσιμο αστικό τρόπο ζωής για τα οποία διοργανώνει και δράσεις σχετικά με την εφαρμογή της Ατζέντας του 2030, ενώ έχει υπάρξει μέλος του Board της ActionAid Hellas. Η λαμπερή νικήτρια Λίλιαν Μπαλάτσου της συγκεκριμένης κατηγορίας μας κέρδισε τόσο με το έργο της στην γνωστική νευροεπιστήμη και την τεχνητή νουμοσύνη, όσο και με την εξωτερική της εμφάνιση. Θυμίζοντάς μας το αγαπημένο μας ρητό «beauty and brains». Πολύ θα θέλαμε να παρακολουθήσουμε μία ομιλία της σε κάποιο Γερμανικό ή Βρετανικό Πανεπιστήμιο όπου διδάσκει και εποπτεύει φοιτητές στον τομέα της Ψυχολογίας. Τέλος, είναι ιδρύτρια της πλατφόρμας Greek Girls Code όπου βοηθάει νεαρά κορίτσια να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον Προγραμματισμό και να διεκδηκήσουν μια καριέρα στο STEM.

Λίλιαν Μπαλάτσου

Στην κατηγορία του αθλητισμού συναντήσαμε τον κύριο Σπύρο Καπράλο. Υπήρξε αθλητής της εθνικής ομάδας Polo και συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980 και του Λος Άντζελες το 1984, ενώ ήταν πρωταθλητής Ελλάδας και Βαλκανίων στην κολύμβηση από το 1969 μέχρι το 1975. Ενώ έχει διατελέσει και μέλος του διοικητικού συμβουλίου και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004». Συνηθισμένη σε μετάλλια η Κέλλυ Αραούζου σήκωσε άλλη μια κούπα στην καριέρα της. Αυτή την φορά λίγο διαφορετική. Η Κέλλυ έχει εκπροσωπήσει την χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 σε κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης. Έχει κερδίσει 7 Ευρωπαϊκά και 3 Παγκόσμια μετάλλια σε κολυμβητικά πρωταθλήματα, ενώ σύντομα θα εγκαταλείψει την ενεργό δράση προκειμένου να διεκδικήσει διοικητικές θέσεις στην ελληνική ακαδημία κολύμβησης.

Κέλλυ Αραούζου

Τελευταία αλλά για εμάς η πιο ξεχωριστή κατηγορία, αυτή του Young Star. Προηγούμενη νικήτρια αυτής της κατηγορίας ήταν η Νατάσσα για τις διεθνείς διακρίσεις της σε διαγωνισμούς F1 in Schools με την ομάδα του σχολείου της και Formula Student με την ομάδα του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Φετινή νικήτρια της κατηγορίας αυτής αναδείχθηκε η Αλίκη Ράγκου για την δημιουργία της Pop2See μιας startup με στοιχεία Ρομποτικής. Η Αλίκη έχει επίσης κερδίσει ασημένιο μετάλλιο στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής της Γερμανίας, το 2022. Άλλες υποψηφιότητες που ξεχωρίσαμε ήταν η Δανάη Μπρίλη που υπό την καθοδήγηση της Νατάσσας ήταν ανάμεσα στις νικήτριες ομάδες του πρώτου Plaisio Bots και ταξίδεψε στο MIT πέρσι, η Αγγελική Σαμαρά που ήταν μέλος της ομάδας Infinite Racing που ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στους Παγκόσμιους Τελικούς του F1 in Schools το 2016 στο Austin, Texas και η Μελίνα Παξινός Ελληνίδα συνθέτρια και σαξοφωνίστας με διεθνή καριέρα που η μουσική της έχει κυριολεκτικά ταξιδέψει στον κόσμο με την Lufthansa, την Swiss και την Austrian Airlines.

Μελίνα Παξινός

Η πανέμορφη βραδιά έκλεισε με ένα λαμπερό cocktail party στον κήπο του The American College of Greece – Pierce σε ιδιαίτερα εύθυμη ατμόσφαιρα, όπου οι κριτές, οι νικήτριες, οι υποψήφιες και όλοι οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν σε ένα πιο χαλαρό κλίμα. Μία μέρα πριν την απονομή, διοργανώθηκε pre-event κεκλεισμένων των θυρών στο Grand Hayatt. Τέλος, η Νίνα Λοτσάρη μας ταξίδεψε με την μοναδική της ερμηνεία και την ευχαριστούμε ιδιαιτέρως.

Ήταν μια μοναδική βραδιά που μας υπενθύμισε ότι η υπομονή, η επιμονή και η σκληρή δουλειά πάντοτε στο τέλος ανταμείβονται. Μεγάλη η χαρά μας να διοργανώνονται τέτοιες εκδηλώσεις στην χώρα μας και ακόμη μεγαλύτερη η ικανοποίηση να βλέπουμε γυναίκες να συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική, οικονομική, επιχειρηματική και καλλιτεχνική ζωή και μάλιστα σε ηγετικές θέσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ