Η food blogger Νάντια Μαρκοπούλου μας προτείνει μοναδικές γλυκές συνταγές

Δείτε πώς να φτιάξετε muffin με φράουλες, brownie με καρύδια & galette με φράουλες και βατόμουρα!

0

Muffin με φράουλες

Muffin με φράουλες

Συστατικά

  • 80-100 γρ φράουλες
  • 135 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 90 ml ξυνόγαλα
  • 20 ml γάλα φρέσκο
  • 70 γρ καστανή ζάχαρη
  • 60 ml καλαμποκέλαιο
  • ξύσμα μισού λεμονιού
  • 1 μεσαίο αυγό
  • 1 κ. γλυκού baking powder
  • 1 κ. γλυκού baking soda
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 50 γρ σταγόνες σοκολάτας
  • ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Αρχικά πλένουμε καλά στις φράουλες. Τις τοποθετούμε σε ένα μπολ αφού πρώτα τις ψιλοκόψουμε. 

Στη συνέχεια, σε άλλο μπολ χτυπάμε ελαφρώς το αυγό και προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο και το ξυνόγαλα με το γάλα και το αλάτι.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το baking με τη σόδα και το ξύσμα του λεμονιού.

Ανακατεύουμε με μία μαρίζ ελαφρώς και προσθέτουμε τις φράουλες και τις σταγόνες σοκολάτας.

Μοιράζουμε σε φόρμες για μάφιν (6 σε αριθμό) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 στον αέρα για 35-40 περίπου λεπτά, ανάλογα με το φούρνο.

Αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και εάν επιθυμούμε πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Tips

Το αλεύρι μας πρέπει πάντα να είναι κοσκινισμένο. Το μείγμα μην το φοβηθείτε, δε βγαίνει πολύ υγρό.

Εάν δεν έχουμε στο σπίτι ξυνόγαλα μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με γιαούρτι ή και γάλα.

Σε περίπτωση που βάλουμε περισσότερες φράουλες ίσως μας λασπώσει. Όσες και να βάλουμε πάντως πρέπει να τις ψιλοκόψουμε για να βγει σωστά το γλυκάκι μας.

Εάν βάλετε αλεύρι φαρίνα μπορείτε να παραλείψετε το baking με τη σόδα.

Τέλος, μπορείτε να αντικαταστήσετε το καλαμποκέλαιο με βούτυρο εάν το προτιμάτε καθώς και την καστανή ζάχαρη με κρυσταλλική.


Brownie με καρύδια

Brownie με καρύδια

Συστατικά

  • 135 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ κακάο σε σκόνη
  • 150 γρ κουβερτούρα
  • 150 γρ βούτυρο
  • 3 μεσαία αυγά
  • 1 κ. σούπας λάδι καρύδας (για άρωμα)
  • 1/2 κ. γλυκού baking
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 150 ml μέλι
  • 50 γρ κουβερτούρα ψιλοκομμένη ή σταγόνες σοκολάτας
  • 1 χούφτα καρύδια

Εκτέλεση

Σε μπαιν μαρί λιώνουμε το βούτυρο με την κουβερτούρα και το λάδι καρύδας ανακατεύοντας ελαφρώς με μία μαρίζ. Αφήνουμε για λίγο στην άκρη να κρυώσει. Προσθέτουμε σιγά σιγά το μέλι και ένα ένα τα αυγά. 

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι (κοσκινισμένο) το κακάο (επίσης κοσκινισμένο), το baking και το αλάτι.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μείγμα της σοκολάτας και αφού ανακατέψουμε καλά καλά προσθέτουμε τα καρύδια και την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ρίχνουμε το μείγμα μας σε τετράγωνο ταψάκι (αφού πρώτα στρώσουμε μια λαδόκολλα) και ψήνουμε για 25-30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (ανάλογα το φούρνο-λογικά δε χρειάζεται περισσότερο για να μείνει λίγο υγρό).

Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και απολαμβάνουμε.

Τips

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αλεύρι με αλεύρι αμυγδάλου.

Προσοχή μη το παραψήσετε – δε θα σας βγει υγρό.

Σε περίπτωση που δεν έχετε λάδι καρύδας δεν πειράζει μην το βάλετε. Αντ’ αυτού προσθέστε ένα λοβό βανίλιας ή εάν δεν πρόκειται να δοθεί σε παιδιά προσθέστε ένα σφηνάκι κονιάκ.


Galette με φράουλες και βατόμουρα

GALETTE με φράουλες και βατόμουρα

Συστατικά

Για τη galette

  • 200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κ. σούπας καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας
  • 125 γρ βούτυρο κρύο κομμένο σε κύβους
  • 80 γρ ξυνόγαλα κρύο

Για τη γέμιση

  • 250 γρ φρέσκιες φράουλες
  • 50 γρ βατόμουρα
  • 1 κ.σούπας καλαμποκάλευρο ή κόρν φλάουρ
  • 1 κ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • λίγο ξύσμα λεμονιού
  • 1 κούπα διάφορους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα-φυστίκια κ.α.)

Για τη διακόσμηση

  • ζάχαρη άχνη
  • φιλέ αμύγδαλα

Εκτέλεση

Αρχικά σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μας. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι καθώς και το βούτυρο απευθείας από το ψυγείο. Με τα χέρια μας ξεκινάμε να ενώνουμε τα υλικά μεταξύ τους, προσπαθώντας να μη ζεσταθεί πολύ το βούτυρο (τρίβουμε με τις παλάμες το μείγμα όλο σε μορφή ψιλής άμμου – ελπίζω να έγινε κατανοητό).

Προσθέτουμε σιγά σιγά το ξυνόγαλα από το ψυγείο και ζυμώνουμε ελαφρώς. Δημιουργούμε μία μπάλα (μαλακό μείγμα, χωρίς να κολλά στα χέρια) και αφού καλύψουμε με μεμβράνη τοποθετούμε για 1-1,5 ώρα στο ψυγείο.

Λίγο πριν βγάλουμε τη ζύμη μας φτιάχνουμε πολύ απλά τη γέμιση.

Κόβουμε τα φρούτα μας και παρέα με όλα τα υλικά (εκτός από τους ξηρούς καρπούς) και τοποθετούμε σε ένα μπολ.  

Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ελαφρώς και αφήνουμε 5-10 λεπτά στην άκρη. Εν τω μεταξύ χτυπάμε στο multi τους ξηρούς καρπούς.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και αφού προθερμάνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα ανοίγουμε με πλάστη τη galette (όχι πολύ λεπτή), αφού την τοποθετήσουμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες.

Αφαιρούμε την επάνω λαδόκολλα και τοποθετούμε στο ταψί του φούρνου μας (βγαίνει περίπου 22-25 εκατοστά).

Αρχικά πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς και στη συνέχεια με τη γέμιση, αφού αφαιρέσουμε τυχόν υγρά.

Διπλώνουμε ελαφρώς τις άκρες, πασπαλίζουμε με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη (προαιρετικά) και ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο, τραγανό, μπισκοτένιο χρώμα.

Αφαιρούμε από το φούρνο, αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει, πασπαλίζουμε με φιλέ αμύγδαλα και άχνη και σερβίρουμε.


Καλή σας ΑΠΟΛΑΥΣΗ!!

Δες περισσότερες συνταγές από τη Νάντια στον ιστότοπό της spoonlove.gr, αλλά και στα social media σε facebook και instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ