Μενού για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς από την food blogger Νάντια Μαρκοπούλου

Η food blogger Νάντια Μαρκοπούλου μας προτείνει μοναδικές συνταγές για το πρώτο τραπέζι του 2023!

0

Πρωτοχρονιάτικο Μενού

Ορεκτικά

  • Μανιτάρια πορτομπέλο με βαλσαμικό και ντοματίνια
  • Αλμυρό cheesecake με παξιμάδι Καρπάθου
  • Σούπα βελουτέ με αρακά και μπέικον

Κυρίως

  • Χοιρινή κορώνα με γέμιση από μήλα και αποξηραμένα φρούτα

Επιδόρπια

  • Γευστικά σοκολατάκια με κακάο
  • Τιραμισού

Καλή σας απόλαυση!


Ορεκτικά

Μανιτάρια πορτομπέλο με βαλσαμικό και ντοματίνια

Υλικά

  • 5 μανιτάρια πορτομπέλο
  • 2 κούπες ντοματίνια χρωματιστά
  • λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι (προαιρετικά)
  • λίγο βαλσαμικό ξύδι
  • 1 κ. σούπας παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Παίρνουμε τα μανιτάρια μας, κόβουμε το κοτσάνι και αφαιρούμε από το εσωτερικό τους τη σάρκα του με κουτάλι. Στεγνώνουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας (προσοχή δεν τα πλένουμε).

Στρώνουμε σε ένα ταψάκι μία λαδόκολλα και προθερμαίνουμε το φούρνο μας στο grill στους 190-200 βαθμούς.

Τα τοποθετούμε στο ταψί μας, αφού τα ραντίσουμε με ελαιόλαδο και τα αλατοπιπερώσουμε ελαφρώς. Ψήνουμε για 8-9 λεπτά.

Δύο λεπτά πριν τα βγάλουμε,  προσθέτουμε τα ντοματίνια μας.

Αποσύρουμε από το φούρνο και αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

Περιχύνουμε με λίγες σταγόνες βαλσαμικό, φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο (προαιρετικά) και σερβίρουμε ζεστά ζεστά.

Αλμυρό cheesecake με παξιμάδι Καρπάθου

Υλικά

  • 5-6 ψιλοκούλουρα Καρπάθου (ή άλλο παξιμάδι της αρεσκείας σας)
  • 100 γρ. φέτα πικάντικη
  • 50 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 1 κ. σούπας παρθένο ελαιόλαδο
  • λίγα ντοματίνια
  • λίγη κάπαρη
  • κρέμα βαλσαμικού
  • 1 αγγούρι ψιλοκομμένο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Παίρνουμε τα ψιλοκούλουρα και τα χτυπάμε στο multi. Προσθέτουμε λίγο λάδι ή ελάχιστο νερό για να μαλακώσουν και τα τοποθετούμε σε ένα τσέρκι.

Εάν δεν έχουμε, μπορούμε να κάνουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία χωρίς να τα χτυπήσουμε σε multi,απλά τα ψιλοβρέχουμε και τα βάζουμε σε σαλατιέρα.

Σε ένα μπολ τοποθετούμε τη φέτα ψιλοκομμένη, το κρεμμυδάκι το φρέσκο ψιλοκομμένο, λίγο αλάτι, λίγο λάδι και το στραγγιστό μας γιαούρτι.

Τα βάζουμε από πάνω από τα ψιλοκούλουρα και στη συνέχεια κόβουμε το αγγουράκι.

Προσθέτουμε και τα ντοματίνια, είτε κομμένα στα 4 είτε όπως μας αρέσει (μπορείτε να τα τρίψετε κιόλας).

Ρίχνουμε την κάπαρη, λίγο ελαιόλαδο και περιχύνουμε με την κρέμα βαλσαμικού.

Σούπα βελουτέ με αρακά και μπέικον

Υλικά

  • 5- 6 φέτες μπέικον
  • 20 γρ βούτυρο
  • 25 ml ελαιόλαδο
  • 2 μεσαία. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 500 ml ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
  • 400 γρ. αρακά
  • χυμό  ½ λεμονιού
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Τοποθετούμε σε κατσαρόλα νερό με λίγο αλάτι και βράζουμε τον αρακά μας (ανάλογα με τις οδηγίες της συσκευασίας του). Σουρώνουμε  και αφήνουμε στην άκρη.

Ζεσταίνουμε μια άλλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, αλατίζουμε και σωτάρουμε για λίγο.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το σκόρδο (προσθέτουμε και λίγο θυμάρι εάν επιθυμούμε) σωτάρουμε ελαφρώς και προσθέτουμε το ζωμό.

Σιγοβράζουμε για 10-15  λεπτά περίπου. 

Προσθέτουμε τον αρακά, ανεβάζουμε την ένταση και βράζουμε για 3-4 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, βάζουμε τα στερεά υλικά μας σε μπλέντερ και αλέθουμε προσθέτοντας σιγά  τα υγρά μας (ανάλογα με το πόσο αραιή ή πηκτή θέλουμε τη σούπα).

Περνάμε από ψιλή σίτα. Δοκιμάζουμε και συμπληρώνουμε με αλάτι και λεμόνι.

Εν τω μεταξύ έχουμε σωτάρει το  μπέικον μας, το ψιλοκόβουμε και σερβίρουμε τη σούπα προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο (ή μια κουταλιά κρέμα γάλακτος ή και λίγο στραγγιστό γιαούρτι στο κέντρο) και το μπέικον στο τέλος.

Η συνταγή μας δίνει 3-4 μερίδες.

Κυρίως

Χοιρινή κορώνα με γέμιση από μήλα και αποξηραμένα φρούτα

Υλικά

1 κορώνα χοιρινού 2 ½ -3 κιλά (περίπου 7-8 μπριζόλες ενωμένες)

Για την άλμη

  • 700 ml νερό και 2 γενναίες κ. σούπας θαλασσινό αλάτι
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • Κανέλα και γαρύφαλα
  • ½ κούπα πετιμέζι

Για τη γέμιση

  • 3-4 κ σούπας ελαιόλαδο
  • 2-3 μήλα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κυβάκια
  • 1-2 φύλλα φασκόμηλο
  • 2 μεσαία κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 χούφτα καρύδια
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, βερύκοκα)
  • Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 200 ml ζωμό κοτόπουλο
  • 100 γρ ψωμί (δίχως κόρα) κομμένο σε κύβους

Εκτέλεση

Για την άλμη

Σε μία κατσαρόλα βάζω το νερό, το αλάτι, το πετιμέζι, τη δάφνη, την κανέλα και τα γαρύφαλλα να πάρουν μία βράση μέχρι να διαλυθεί το αλάτι.

Αφήνω στην άκρη να κρυώσει, προσθέτοντας επιπλέον 2 λίτρα νερό.

Σε μεγάλο μπολ τοποθετώ το κρέας και περιχύνω με την άλμη καλύπτοντας όλη την επιφάνεια (εάν χρειαστεί προσθέτω λίγο νερό ακόμη).

Σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και βάζω στο ψυγείο όλη νύχτα.

Το πρωί αφαιρώ την άλμη και στεγνώνω με χαρτί κουζίνας το κρέας μου.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζω τη γέμιση.

Σε τηγάνι, σε μέτρια φωτιά ρίχνω το ελαιόλαδο και το φασκόμηλο σωτάροντας το για λίγα δευτερόλεπτα. Το αφαιρώ και προσθέτω τα κρεμμύδια στο τηγάνι μαγειρεύοντας για 8-10 λεπτά μέχρι  να καραμελώσουν.

Βγάζω τα κρεμμύδια και προσθέτω τα μήλα μαζί με τα καρύδια. Αλατοπιπερώνω και σωτάρω και αυτά  για 2-3 λεπτά. Τα τοποθετώ στην άκρη.

Προσθέτω το ζωμό και σιγοβράζω για λίγο παρέα με τα ψιλοκομμένα, αποξηραμένα φρούτα.

Στη συνέχεια, ρίχνω τα κομμάτια του ψωμιού, τα κρεμμύδια με τα μήλα και τα καρύδια καθώς και τον μαϊντανό και ανακατεύω ελαφρώς κλείνοντας την εστία και αποσύροντας το τηγάνι στην άκρη. Αλατοπιπερώνω.

Τοποθετώ το χοιρινό όρθιο, τυλίγω όλη την κορώνα με σπάγκο (δημιουργώντας κορώνα) και καλύπτοντας τα οστά με αλουμινόχαρτο. Στο κέντρο του τοποθετώ τη γέμιση.

Βουτυρώνω, εάν θέλω όλη την επιφάνεια (εγώ εκτός από βούτυρο το πέρασα ελαφρώς και με λίγη μουστάρδα-ρίγανη-λεμόνι) και το τοποθετώ σε ταψί με λαδόκολλα, καλύπτοντας όλο το κρέας με αλουμινόχαρτο.

Ψήνω τοποθετώντας το ταψί σε χαμηλό ράφι για περίπου 3 ώρες στους 175 βαθμούς (υπολογίζετε 20-30 λεπτά για κάθε ½ κιλό βάρους – ανάλογα με τον φούρνο).

Αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και ψήνω για ακόμη 15 λεπτά.

Την βγάζω πάνω σε ξύλο κοπής και την αφήνω να ξεκουραστεί για 15 λεπτά, πριν σερβίρω.

Για να σερβίρω τώρα, αφαιρώ τη γέμιση από την κορώνα και μεταφέρω σε μπολ.

Κόβω το κρέας μεμονωμένα σε μπριζόλες (ατομική μερίδα).

Tip (βασικό)
Ο κρεοπώλης μπορεί να φτιάξει για σας την κορώνα. Θα αφαιρέσει το κόκκαλο που ενώνει τις κοτολέτες και θα καθαρίσει τις άκρες των οστών.

Επιδόρπια

Γευστικά σοκολατάκια με κακάο

Υλικά

  • 280 γρ κουβερτούρα 70%
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 1 κ. σούπας μέλι ή σιρόπι αγαύης
  • ½ σφηνάκι κονιάκ
  • Για την επικάλυψη
  • Κακάο σε σκόνη

Εκτέλεση

Σε ένα μαγειρικό σκεύος τοποθετούμε την κρέμα γάλακτος και ανάβουμε την εστία. Αποσύρουμε ακριβώς πριν το σημείο βρασμού.

Προσθέτουμε σε μπολ που έχουμε κόψει την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια.

Ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ και ρίχνουμε και το μέλι.

Τοποθετούμε το μείγμα σε ταψάκι και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου (μέχρι να κρυώσει τελείως).

Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 5-6 ώρες.

Με ένα κουτάλι ή με το scoop κόβουμε κομμάτια και πλάθουμε γρήγορα γρήγορα σε σχήμα της αρεσκείας μας. Τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με κακάο.

Τιραμισού

Υλικά

  • 220 γρ αυγά (περίπου 4 )
  • 100 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 500 γρ τυρί μασκαρπόνε
  • 50 γρ καφέ espresso
  • 80 ml marsala
  • 25 μπισκότα σαβαγιαρ
  • σκόνη κακάο (για πασπάλισμα)

Εκτέλεση

Σ’ ένα μπολ ανακατεύετε τον ζεστό καφέ espresso  μαζί με το marsala.

Aφήνετε για λίγο στην άκρη να κρυώσει.

Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια και τα τοποθετείτε σε ξεχωριστά μπολ. Ετοιμάζετε με τα ασπράδια σφιχτή μαρέγκα, χτυπώντας τα με το μίξερ χειρός μαζί  με μία πρέζα αλάτι.

Τοποθετείτε στο ψυγείο.

Σε ένα άλλο μπολ βάζετε το τυρί κρέμα και το χτυπάτε ελαφρώς με μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψει.

Ρίχνετε στους κρόκους και τη ζάχαρη  και τα δουλεύετε καλά με το μίξερ για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτετε το μείγμα αυτό  στο mascarpone.

Mε απαλές κινήσεις, με μία μαρίζ καλύτερα, ανακατεύετε ελαφρώς και τέλος  προσθέτετε  τη μαρέγκα.

Προσοχή οι κινήσεις σας πρέπει να είναι προσεκτικές για να βγει η κρέμα σας πολύ αφράτη (αυτό είναι και το μεγαλύτερο μυστικό σε αυτό το γλυκό).

Βυθίζετε ένα ένα σαβαγιάρ στον καφέ για ελάχιστα δευτερόλεπτα και φτιάχνετε την πρώτη στρώση.

Στη συνέχεια, τοποθετείτε τη μισή κρέμα, δεύτερη στρώση σαβαγιάρ και πάλι κρέμα. Αφήνετε για 3-4 ώρες στο ψυγείο να κρυώσει καλά.

Πριν σερβίρετε πασπαλίζετε με κακάο.


* Δες περισσότερες συνταγές από τη Νάντια στον ιστότοπό της spoonlove.gr, αλλά και στα social media σε facebook και instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ