Του Θανάση Γιαλκέτση για την Εφ.Συν.


Η Μάργκαρετ Μακμίλαν είναι καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και στη γλώσσα μας το βιβλίο της «Μια σύντομη ιστορία του πολέμου» (μετάφραση: Ανδρέας Παππάς, εκδόσεις Ψυχογιός 2022). Σε αυτό αναφέρεται η ακόλουθη συνέντευξή της, που είχε δημοσιευτεί στην Corriere della Sera στις 3/1/21.


 Με ποιαν έννοια ο πόλεμος μας έχει διαπλάσει; Ηταν το πρώτο μας ερώτημα στην καθηγήτρια Μάργκαρετ Μακμίλαν. Μας απάντησε:

Oποιος έχει ζήσει την εμπειρία του πολέμου είναι λιγότερο επιρρεπής στο να την επαναλάβει

Εχει δημιουργήσει τις πολιτικές οργανώσεις, τη δομή των κυβερνήσεων, τη χάραξη των συνόρων, τις θεμελιώδεις αξίες των κοινωνιών μας. Για παράδειγμα, την αξία της θυσίας του ατόμου για το κοινό καλό. Ορισμένοι πυλώνες των εθνικών οικονομιών προκύπτουν από τις ανάγκες των πολέμων, οι επικοινωνίες, οι οδοί, οι σιδηροδρομικές γραμμές για τη μεταφορά όπλων και στρατιωτών. Η τέχνη, μεγάλο μέρος της τέχνης, προέρχεται από τον πόλεμο. Η επιστήμη, η ιατρική. Μεγάλο μέρος των φαρμάκων και των ιατρικών τεχνικών γεννιούνται από τον πόλεμο, για παράδειγμα η διαλογή, οι μεταγγίσεις, οι πρακτικές παροχής πρώτων βοηθειών. Ο πόλεμος αντιπροσώπευε μια θεμελιώδη δύναμη για την επεξεργασία των διεθνών συνθηκών, των εμπορικών συμφωνιών, των κανόνων του διαμετακομιστικού εμπορίου. Επηρέασε και τη θέση των γυναικών, τον ρόλο τους. Η χειραφέτησή τους στον 20ό αιώνα οφείλει πολλά στο ότι οι γυναίκες απασχολήθηκαν σε θέσεις εργασίας, για να αντικαταστήσουν τους στρατολογημένους άντρες. Η πολεμική οικονομία χρειάζεται τις γυναίκες.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ.

Πηγή φωτογραφίας: theglobeandmail.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ