Greek Dark Wave: Η δημιουργία της εναλλακτικής σκηνής των παιδιών του ’80

0
Metro Decay's first lineup feeling elated circa 1982: Left to right: Andonis Maniatis, Yannis Roditis, Costas Mastoris, Yannis Maniatis, "Sporting" basketball arena in background. Photo previously unreleased, photo by Christos Hatzis. | Πηγή Εικόνας: Metro Decay - Facebook

Γράφει η Μαρία Τσούκα.

Λονδίνο, κάπου το 1970, ήταν η χρονιά γέννησης του punk rock μουσικού ρεύματος, ενός είδους μουσικής που όσα συγκροτήματα την εκπροσώπησαν κινούνταν στην απόλυτη άρνηση. Πρωτεργάτες στη punk σκηνή θεωρούνται οι «Sex Pistols» που με το άλμπουμ τους «Νο Future» έκαναν ξεκάθαρη την επανάστασή τους απέναντι στην συμβατική αστική κοινωνία. Με το καιρό, το punk rock γίνεται ευρέως γνωστό στη Γερμανία, ακολούθησε η Γαλλία και έπειτα η Κεντρική και Νότια Ευρώπη.

Στην Ελλάδα πάλι, η punk rock ήρθε σε μια περίοδο έντονων αλλαγών. Ας μη ξεχνάμε ότι την εποχή του 1980 ακόμα η χώρα προσπαθούσε να ανακάμψει από μια περίοδο έντονης πολιτικής κρίσης και υπολειμμάτων του δικτατορικού καθεστώτος. Ακολούθησε έτσι τους δικούς της ρυθμούς σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αν ζούσαμε εκείνη την εποχή, θα πετυχαίναμε τους Magic de Spell να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη Πλάκα και συγκεκριμένα στο κλαμπ Αρετούσα και Μadd.

H Ελληνική punk rock αδιαμφισβήτητα λειτούργησε σαν προοικονομία για την μετέπειτα εμφάνιση του Ελληνικού new wave και dark wave αντίστοιχα. Το Ανεξάρτητο Ροκ στο Σπόρτινγκ το 1982 με τους New Order, Fall και Birthday Party, η εμφάνιση των Bauhaus το 1983 καθώς και η παρουσία της ανεξάρτητης Creep Records του Μπάμπη Δαλίδη με το single «Shoot the Truth» των Yell-o-Yell, αποτελούν γεγονότα που λειτουργούν σαν γέφυρα μετάβασης από το punk στο new wave.

Σημαντική ημερομηνία αποτελεί το 1985, καθώς η εμφάνιση των Cure στο φεστιβάλ Rock in Athens, ήταν αυτή που επηρέασε και εισήγαγε την gothic κουλτούρα σε ένα ευρύτερο κοινό. Το κλαμπ «Rebound» στη Πλατεία Αμερικής καθώς και το «Ρόδον» αποτέλεσαν στέγη για τη dark σκηνή. Συγκροτήματα ιστορικά όπως The Damned, New Model Army, Christian Death, Nick Cave & The Bad Seed. Έπειτα ας μη ξεχνάμε τους Metro Decay που κατόρθωσαν να παντρέψουν το new wave με τον ελληνικό στίχο μέσω του single «Κειμήλια/ Σκιές» το 1983 και το άλμπουμ «Υπέρβαση» το 1984. Ακολουθούν -οf course- οι South of No North, η Λευκή Συμφωνία καθώς και το ηλεκτρονικό σχήμα Viridian Green, Film Noir, Slow Motion και Flowers of Romance με το δίσκο Brilliant Mistakes.

Και περνάμε στη δεκαετία του 1990, όπου με την εμφάνιση της techno και του rave φαινόταν ότι το gothic βρισκόταν προς την εξασθένισή του. Κάτι που τελικά δεν ευσταθούσε. Στην Αθήνα ανοίγουν καινούργια κλαμπ που παίζουν αποκλειστικά gothic, όπως το Dark Sun στο Περιστέρι αλλά και το The Crow στην Κυψέλη. Επίσης, πολλά από τα alternative κλαμπ οργάνωναν τακτικά βραδιές gothic. Η ομάδα New Dark Age διοργάνωνε πάρτι στο κλαμπ Memphis, στο Χοροστάσιο η ομάδα Medieval Industry ανέλαβε τη μουσική στο κλαμπ Rebound.

Με την έναρξη της νέας δεκαετίας είχαμε και τη δημιουργία νέων σχημάτων στη χώρα, όπως Insomnia, Distorted Image, Into The Abyss, The Illusion Fades, The Drops, Ophelia’s Garden, Tilbury On Cloves, Decadence, Nexus και οι Δαιμονία Νύμφη που ακολουθούν μουσικές κατευθύνσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αρχαιοπρεπείς και με gothic/darkwave στοιχείο.

Τέλος αυτή την περίοδο επισκέφτηκαν την Ελλάδα συγκροτήματα αντίστοιχα και μάλιστα με μεγαλύτερη συχνότητα από ότι τα προηγούμενα χρόνια όπως Diary Of Dreams, Echo And The Bunnymen,  Τhe Sisters of Mercy και Death In June.

Επειδή όμως η ιστορία του Greek dark wave δεν μπορεί να χωρέσει μόνο σε ένα άρθρο η συνέχεια για τις δεκαετίες 2000, 2010 και 2020 θα τις δείτε στο επόμενο άρθρο…


Βιβλιογραφία

Δρίβας, Νίκος. «Resurrect the Bats: H Iστορία της Ελληνικής Σκοτεινής Εναλλακτικής Μουσικής».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ