Για τον Γιάννη θα μπορούσα να γράψω πολλά άρθρα. Όχι μόνο λόγω της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, αλλά και λόγω της προσωπικής σχέσης που με ενώνει μαζί του. Γνωρίζοντας καλά, λοιπόν, τον Γιάννη θεωρήσαμε ότι πρέπει να μεταφέρουμε κάποια σημαντικά σημεία των πολύωρων συζητήσεών μας, τα οποία αξίζει να ξέρει κάθε άνθρωπος, ο οποίος θέλει να έχει μία εικόνα σχετικά με έναν τόσο επίκαιρο αλλά και ανταγωνιστικό επαγγελματικό τομέα, όπως είναι αυτός της τεχνολογίας, αλλά και τα βήματα που χρειάζονται, ώστε να φτάσει κανείς να μπει στον χώρο αυτό. Ευχαριστούμε πολύ το Γιάννη για τον χρόνο του, αλλά και το “Quinn” στο Μαρούσι, για την φιλοξενία και τα πλάνα.

Πως θα περιέγραφες την εμπειρία εργασίας σε ένα Τεχνολογικό κολοσσό όπως η Microsoft; Ποια θεωρείς ότι πρέπει να είναι τα βασικά χαρακτηριστικά κάποιου που έχει ως στόχο να δουλέψει σε μια τέτοιου βεληνεκούς εταιρεία;

Συγκλονιστική. Θεωρώ ότι  αποτελεί τεράστιο προνόμιο και τιμή η ευκαιρία να δουλέψει κάποιος σε μια διεθνή τεχνολογική εταιρεία με παγκόσμια παρουσία σαν τη Microsoft. Η σημαντικότερη παράμετρος κατ’ εμέ σε ένα περιβάλλον εργασίας είναι οι συνάδελφοι σου, οι άνθρωποι με τους οποίους έρχεσαι σε καθημερινή επαφή. Αυτοί είναι εξαιρετικοί τόσο σε επίπεδο γνώσεων όσο και σε επίπεδο ενσυναίσθησης και γενικότερων κοινωνικών χαρακτηριστικών. Το βασικό όμως στοιχείο που σε έλκει σε ένα τέτοιου είδους οργανισμό είναι η ασταμάτητη εξέλιξη και η διαρκής αλλαγή. Η διαδικασία απόκτησης γνώσης είναι διαρκής και αναγκαία, λόγω φυσικά της ασταμάτητης παραγωγής καινοτομίας, κάτι που αποτελεί και θεμελιώδη λίθο της κουλτούρας της εταιρείας.

Επιπρόσθετα άκρως σημαντικό θεωρώ το γεγονός της καθημερινής επικοινωνίας με συνάδελφους ή πελάτες διαφορετικών εθνικοτήτων που εδρεύουν σε χώρες από όλη τη γη. Η συγκεκριμένη πτυχή σου δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζεις διαφορετικές κουλτούρες και συνήθειες, να γίνεσαι πιο δεκτικός και ανοιχτός όσον αφορά τις προσλαμβάνουσες σου.

Για την απάντηση όσον αφορά τα βασικά χαρακτηριστικά εν γένει θα μπορούσα να πω ότι υπάρχει αστείρευτο πάθος για νέα γνώση και εξέλιξη, κουλτούρα ποικιλομορφίας και ενσωμάτωσης σε κοινωνικό επίπεδο καθώς και απόλυτη προσήλωση στις ανάγκες των πελατών και των συνεργατών.  

Για ένα διάστημα έχεις επιτελέσει ειδικός σύμβουλος σε Κυβέρνηση και επίσης δίδαξες σε Πανεπιστήμια. Τι πιστεύεις ότι αποκόμισες από αυτή σου την εμπειρία;

Κατά την άποψη μου είναι σημαντική η διαρκής απόκτηση καινούριων δεξιοτήτων. Αυτό έρχεται μέσα από την έκθεση σε περιβάλλοντα με αυξημένες απαιτήσεις, όπου απαιτείται αρκετή δουλειά καθώς και μια προσέγγιση σεβασμού και ταπεινότητας.

Η δυνατότητα να δουλέψεις για μια κυβέρνηση αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία να παρέχεις τις υπηρεσίες σου για το κοινό καλό. Νομίζω ότι αν το προσεγγίσεις σαν μια δυνατότητα να μάθεις μέσα από την επικοινωνία και συνεργασία με σημαντικούς ανθρώπους που αποτελούν πυλώνες του δημοσίου, και να δουλέψεις ασταμάτητα για να προσφέρεις, με προτεραιότητα το κοινό καλό, βγαίνεις σίγουρα κερδισμένος σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.  Το ελκυστικό σε ένα τέτοιου είδους πόστο είναι η επιρροή που έχουν τα projects που συμμετέχεις σε πανεθνικό επίπεδο.

Όσον αφορά τη διδασκαλία σε Πανεπιστημιακό επίπεδο,  θεωρώ ότι είναι ένα πολύ τιμητικό και απαιτητικό επάγγελμα, που απαιτεί διαρκή επιμόρφωση ώστε να ανταπεξέρχεσαι στις αυξανόμενες απαιτήσεις των φοιτητών, καθώς στην εξέλιξη της έρευνας ιδίως στο τεχνολογικό τομέα. Σίγουρα, η διαρκής έκθεση στη κοινότητα των φοιτητών και των καθηγητών, σε βοηθάει να βελτιώσεις τις επικοινωνιακές δεξιότητες σου και την διαχείριση διαφορετικών προσωπικοτήτων.

Το Master in Business Administration, είναι ακαδημαϊκός στόχος πολλών φοιτητών, που έχουν στόχο να εργαστούν σε μεγάλες πολυεθνικές. Εσύ φοίτησες σε ένα από τα καλύτερα Business Schools στον κόσμο, στο HEC, στο Παρίσι. Τι ξεχωρίζεις από αυτό σου το «ταξίδι» και τι θα συμβούλευες κάποιον ο οποίος θα ήθελε να ακολουθήσει αυτή την κατεύθυνση;

Μου αρέσει ο όρος «ταξίδι» που χρησιμοποιείς. Συμφωνώ. Είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και γεμάτα προκλήσεις ταξίδια που έχω κάνει. Είναι πολύ σημαντικό για την προσωπική σου εξέλιξη να τοποθετείς τον εαυτό σου σε περιβάλλοντα που είναι «out of your comfort zone». Η εμπειρία σπουδών σε ένα κορυφαίο σε παγκόσμιο επίπεδο, σχολείο είναι ένα μοναδικό ταξίδι. Τα πιο βασικά στοιχεία που θα ξεχωρίσω είναι η επικοινωνία με κορυφαίους επαγγελματίες από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, το υψηλότατο επίπεδο των συμφοιτητών σου, η πρόσβαση σε κοινότητες αποφοίτων που είναι top executives και φυσικά η εκπαίδευση που είναι κορυφαίου επιπέδου στο τομέα της διοίκησης και της στρατηγικής. Φυσικά το ταξίδι απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, που αφορά την προσαρμογή σε ένα ξένο περιβάλλον, ένα άκρως απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών και καθημερινό ωράριο. Σε ανταμείβει όμως σε πολλαπλά επίπεδα που αφορούν την  γνώση σου, την πρόσβαση σου σε κορυφαίους οργανισμούς καθώς και τις προσωπικές σχέσεις που αναπτύσσεις με ανθρώπους από διαφορετικές γεωγραφίες και διαφορετικά κοινωνικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά. Συνιστώ ανεπιφύλακτα το συγκεκριμένο ταξίδι.H συμβουλή μου είναι Just Do IT.

Οι εταιρείες τεχνολογίας, έχουν αποκτήσει μεγάλη δύναμη μέσα σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα. Πώς θεωρείς ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την δύναμή τους αυτή, ώστε να προσφέρουν ακόμα περισσότερα σε μεγαλύτερη μερίδα πολιτών;

Θεωρώ ότι η μεγάλη ‘δύναμη’ στην οποία αναφέρεσαι, είναι τα πολλαπλά δεδομένα που αντλούνται καθημερινά και γίνονται αντικείμενο έρευνας ή διαχείρισης για λήψη αποφάσεων.

Ένα μείζον θέμα που απασχολεί τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς είναι η διαχείριση  της ηθικής όσον αφορά τη διαχείριση των δεδομένων για  την παραγωγή και τη χρήση τεχνολογικών προϊόντων και εφαρμογών. Έχουν συγκλιθεί πολλαπλές ομάδες ερευνητών και ειδικών με στόχο την ανάπτυξη και την προαγωγή βέλτιστων πρακτικών στο τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (π.χ. https://www.partnershiponai.org) καθώς επίσης εξελίσσονται σταθερά και στάνταρντ για τη διαχείριση της ιδιωτικότητας δεδομένων από διεθνείς οργανισμούς (π.χ GDPR). Επίσης προγραμματίζονται, και σε αρκετές χώρες υλοποιούνται ήδη, μεγάλα προγράμματα εκπαίδευσης των πολιτών για βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων. Θεωρώ ότι το βέλτιστο που μπορούν να προσφέρουν οι εταιρείες τεχνολογίας στους πολίτες/χρήστες είναι η επιμόρφωση για καλή και ασφαλή χρήση των τεχνολογιών.

Τέλος είναι απαραίτητη η θεσμοθέτηση διαρκούς εποπτείας των τεχνολογικών εταιριών για διατήρηση του απορρήτου και της ιδιωτικότητας των δεδομένων των χρηστών.

Να υποθέσω ότι είδες το Social Dilemma; Υπάρχει στο ντοκιμαντέρ αυτό, όπως είπαν πολλοί, μία δόση υπερβολής, ή όσοι συμμετείχαν δικαίως μετέφεραν την μεγάλη τους ανησυχία, ως προς τις πρακτικές των Social Media;

To είδα, ήταν ενδιαφέρον. Είναι γεγονός ότι οι μέθοδοι εξόρυξης και επεξεργασίας δεδομένων εξελίσσονται διαρκώς, και τα αποτελέσματα χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση όλο και περισσότερων διαδικασιών. Είναι δεδομένο επίσης ότι ακόμα και απλές σε πολυπλοκότητα μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξατομίκευση των αναγκών χρηστών,  δημιουργώντας ουσιαστικά προτιμησιακά μοντέλα χρηστών. Συνεπώς δεν θεωρώ ότι είναι υπερβολικά αυτά που αναφέρονται, καθώς και στην περίπτωση που οι πρακτικές αυτές δεν χρησιμοποιούνται από τα Social Media, δυνητικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Όντως είναι ένα τεράστιο ζήτημα που απαιτεί την προσοχή τόσο των κρατών όσο και των μεγάλων οργανισμών, που πρέπει να συνεργαστούν για να ορίσουν τις κατάλληλες δικλείδες ασφαλείας για προστασία της ιδιωτικότητας και της ελευθερίας βούλησης των χρηστών του διαδικτύου. Επιπρόσθετα είναι απαραίτητες δράσεις για  συνεχή επιμόρφωση των πολιτών, όλων ανεξαιρέτως ηλικιών, για την όσο το δυνατόν ασφαλέστερη χρήση των Social Media.

Ο Γιάννης έχει το ρόλο του Digital Advisor στα Consulting Services της Microsoft καλύπτοντας στις χώρες της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, τους τομείς του Δημοσίου και του Τραπεζικού τομέα.  

*Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι αποκλειστικά αυτές του συντάκτη και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν ως δηλώσεις επίσημης θέσης της εταιρείας Microsoft ή οποιασδήποτε άλλης θέσης των εταιρειών/οργανισμών που αναγράφονται στο βιογραφικό του συντάκτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ